Sari navigarea

     Concert aniversar la Art Jazz Club
    
     Intr-o atmosfera relaxanta, marcata de spiritul spontaneitatii si al firescului, in continua interactivitate creatori-consumatori – inlesnita si prin intermediul scenei minuscule si joase -, am asistat la un spectacol energic, antrenant;
     Dupa ce in urma cu doar doua zile asistasem la un spectacol caritabil Anca Parghel & Sons la Sala Auditorium a MNAR , am revazut o Anca Parghel in plina forma, asa cum si-a obisnuit, de altfel, publicul; am intalnit muzicieni de azi si de maine, muzicieni de exceptie, in deplinatatea maturitatii artistice, alaturi de tineri foarte promitatori; am trait chiar un emotionant moment liric; iar ritmurile, stilurile s-au succedat ametitor. Toate acestea au fost posibile si s-au intamplat in seara de sambata, 10 noiembrie 2007, pana tarziu in noapte, la Art Jazz Club, cu prilejul celebrarii a nici mai mult, nici mai putin decat 30 de ani de cariera muzicala, de cantari si incantari purtand autograful Ancai Parghel.
    
     Felicidade, o meu amor!…
    
     Dupa cateva momente de organizare a scenei, un fel de ultime retusuri cu Anca Parghel in rolul principal, razbind printre cabluri, microfoane si chiar obiecte vestimentare de-ale colegilor, pe care le-a neutralizat in timp record, punandu-le pe toate la locul cuvenit, a intrat un preludiu ambiental, asigurat de maestrul pianului Puiu Pascu, tanarul trompetist de mare forta Laurentiu Moise, si desigur, Ciprian Parghel la contrabas si Tudor Parghel la tobe, lor alaturandu-li-se apoi D.J.-ul Tom Boxer.
     Cei prezenti au avut parte de cateva remember-uri, printre care Charlie Parker – nu intamplator, teza de licenta a Ancai Parghel avand drept obiect de studiu tocmai tehnica improvizatiei la acest mare artist -, Billie Holiday, Janis Joplin, Edith Piaf, Maria Tanase. In mod mai putin obisnuit, artista a interpretat o piesa recent imprimata, „Felicidade, o meu amor”, in maniera clubbing, o noutate de un foarte bun augur in repertoriul deja foarte bogat al solistei. Mai mult, in acelasi stil a interpretat „Marie si Marioara”, melodie din care a trecut cu subtilitate direct in „Ciocarlia”, dar si „Pe vale, tato, pe vale” si… „La vie en rose”. Iar „Summertime” a fost intai etnicizat, apoi sustinut in genul be-bop.
    
     Invitati unul si unul…
    
     Asa cum era si firesc, a fost un show pentru si alaturi de prieteni, diva invitand pe scena un artist precum saxofonistul Garbis Dedeian, care nu mai reclama nici o prezentare; muzicieni tineri, cu o interpretare plina de forta, ca Diana Herman (voce), cuplul Ozana Barabancea (vocal)-Sorin Terinte (la pian), pianistul Alex Racovita, solistul Alex Baroc (moment be-bop) si, marea surpriza, copilul Alex Coman. Anca Parghel a sustinut si momente interpretative in fata clapelor, acompaniindu-i pe Diana Herman („Doda, doda”, „Summertime”) si Alex Coman („Killing Me Softly” si „Meglio essa sera”, cantate in duet).
    
     O mentiune aparte merita intermezzo-ul versificat oferit de artistul plastic Gheorghe Maftei (de la care muziciana a primit un compliment cat se poate de flatant, acesta numind-o „un Michelangelo al jazz-ului”), el optand pentru recitarea a sase superbe poeme apartinand tatalui sau, regretatul actor Ernest Maftei. Acestea au fost gandite spre a crea un tot unitar plin de miez: cronica unei iubiri pierdute in cinci acte sau pasi definitorii.
    
     Un nou CD
    
     Artistii au cantat in diverse formule componistice, au existat multe solo-uri instrumentale, alaturari si combinatii surprinzatoare de stiluri si genuri muzicale, totul pe fundalul unui feeling bine conturat de senzualitate a la Brasil, indus de prezenta Ancai Parghel, de la look si pana la unele miscari de dans.
     Finalul a adus cu sine un moment nostalgic, artista acompaniindu-se la pian pentru a reda publicului, la cererea expresa a unui bun prieten, arhitectul Dan Lacatus, o piesa de pe primul sau disc „Electrecord”, sugestiv intitulat „Indragostitii n-au nevoie de cuvinte”.
    
     In incheiere, facem cunoscuta cititorilor apropiata aparitie a unui nou disc din cariera Ancai Parghel, purtand semnatura casei Roton, disc pe care veti gasi un interesant mix de jazz si clubbing. Cumparati-l cu toata increderea: va va incanta, cu siguranta!     

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: