Sari navigarea

         Joaquin Cortes la Sala Palatului. Artist de proportii – intarziere de proportii. Mult-anuntatul si mult-asteptatul spectacol de dans a inceput greu; s-a terminat insa uimitor de repede. Dar, zic eu, sustinuta de multe glasuri, a meritat.
    
     Costum semnat Jean-Paul Gaultier
    
     Partitura lui Cortes a fost sustinuta de o mini-orchestra – contrabas, chitara, bas, vioara, acordeon, tobe – si patru dansatori.
     Pe parcursul spectacolului, artistii au purtat aceleasi costume: sobru negre barbatii, vesel colorate femeile.
    
     Costumul lui Cortes, semnat de Jean-Paul Gaultier, a combinat catifeaua violacee (haina cu revere generoase si pantalonii) cu degrade-ul camasii indigo, marcata prin insertii aurii. Sabotii au fost, evident, de culoare alba.
     De remarcat jocul cu palaria de la inceput, urmat apoi de acela cu sacoul.
    
     Cortes si-a aranjat luminile… in direct
    
     Si jocul cromatic de lumini a avut rolul lui, sporind, dupa caz, dramatismul sau exuberanta scenariului. Unul dintre aspectele cu un caracter neplacut a fost tocmai impresia de provizorat pe care au lasat-o indicatiile scenice ale dansatorului legate de culoarea si directionarea reflectoarelor, rostite din fericire in spaniola. Afirmatie absolut obiectiva, daca ne gandim la cuvintele adresate publicului in engleza…
    
     In pofida problemelor de sunet (microfoniile devenisera chiar obositoare), de lipsa de sincronizare a dansatoarelor – una prea energica, alta cam statica -, intensitatile ritmice ale rasunatorilor pasi de dans pe fondul muzical aspru, frust, mi-au rasunat in urechi mult timp in noapte.
    
     La capitolul momente speciale trebuie neaparat amintit intermezzo-ul in care fiecare artist de pe scena a sustinut o mica reprezentatie de dans, iar Cortes a cantat la toba.
    
     Trandafiri rosii pentru Joaquin Cortes
    
     Intr-adevar, totul s-a finalizat cam brusc, lasand publicul destul de derutat. Trebuie mentionat ca artistul a avut parte de spectatori entuziasti pana la nivelul maxim, dar si de carcotasi. Acestia din urma etaland pretentii ce au mers pana la a friza hilarul.
     Daca unii s-au aratat vatamati auditiv de sunetul puternic al sabotilor albi pe podeaua scenei, parasindu-si locurile chiar in toiul spectacolului – imens afront la adresa unui artist de asemenea talie!! -, altii s-au amuzat de incidentele tehnice sau de pronuntia defectuoasa, cu un marcant accent spaniol, a dansatorului in limba engleza, indemnandu-l, ca niste fini cunoscatori ai culturii capsunelor ce se aflau: „Espanol! Habla espanol!”.
     Cortes insa a etalat suficienta modestie si bun-simt si a coborat, popular, in mijlocul publicului, de unde a revenit cu… saruturi anonime si trandafiri rosii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: